Türkiye'de Kazım Mirşan tarafından meşhur edilen, daha sonra Oktan Keleş'in de üzerinde saha araştırması yaptığı iddia edilen Çin piramitleri (Çin'deki Türk piramitleri, Beyaz Piramit vb. şekillerde de adlandırılıyor.) tarihten mite geçiş gibi ters bir diyalektik izleyen Türk halkının büyük ilgisini çekti. Televizyon kanallarında uzun uzun tartışılan konu, ilgilenenler için aslında o kadar büyük bir gizem değil. Fakat pek az kimsenin işin doğrusunu söylediğini, forumlarda, çeşitli internet sitelerinde yanlış bilgilerin süratle yayıldığını, Wikipedia gibi çok ziyaretçisi olan sitelerde dahi konunun yanlış aktarıldığını düşünerek, bazı harcıâlem bilgileri buraya kaydetmek istedik.
İddia: Çin'de bazı piramitler bulunmaktadır.
Gerçek: Doğruluk payı en yüksek iddia budur. Çin'de, klasik anlamda piramitler değilse de, piramide benzer bazı yapılar bulunmaktadır.
İddia: Piramitler Türkler tarafından inşa edilmiştir.
Gerçek: Bu piramitler Türkler tarafından inşa edilmemiştir. Piramide benzer bu yapılar Çin'deki Han hanedanı döneminde inşa edilen anıt mezarlardır. Meşhur Beyaz Piramit, aslında Çin imparatoru Wu-Ti'nin anıt mezarıdır. Wu-Ti ('Ti', imparator anlamına gelmektedir ve 'Di' olarak okunur.) Çin'in en meşhur imparatorlarından biridir ve Çin tarihinde önemli bir yere sahiptir. Han hanedanının kökeni hakkındaki belirsizlikleri göz ardı edersek, Wu-Ti'nin Türk olmadığını kesinlikle söyleyebiliriz.
İddia: Piramitler Mısır piramitlerinden daha eskidir.
Gerçek: Wu-Ti, M.Ö. 141 yılında doğmuştur. Piramidin yapımı M.Ö. 2. yy'da başlamıştır. Mısır piramitleri ise bundan yaklaşık 2500 yıl önce inşa edilmiştir.
İddia: Büyük piramit yaklaşık 300 metre yükseliğindedir.
Gerçek: Wu-Ti'nin anıt mezarının yüksekliği yaklaşık 46 metredir.
İddia: Piramitler Çin'de, eskiden Türk bölgesi olan bir bölgede bulunmaktadır.
Gerçek: Piramitler Çin'in Xian bölgesinde bulunmaktadır. Bölge eskiden beri Çinlilerce iskân olunmuştur ve birçok Çin hanedanının merkezidir. Xian'ın Türk bölgesi olduğunu iddia etmek, Ötüken'in Çin bölgesi olduğunu iddia etmek gibidir.
İddia: Piramitlerin bulunduğu bölge yasak bölge ilan edilmiştir.
Gerçek: Piramitlerin bulunduğu bölge yasak bir bölge değildir. Seyahat acentelerinin verdiği bilgiye göre Wu-Ti'nin anıt mezarına otobüsle ulaşmak mümkündür ve piramit yaz sezonunda 07.00-19.00, kış sezonunda ise 08.00-18.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık bulunmaktadır.
İddia: Piramitlerin üzeri toprakla örtülmekte ve ağaçlandırılmaktadır.
Gerçek: Piramitlerin üzeri toprakla örtülmemektedir. Piramitler zaten toprak yığma usulü ile inşa edilmişlerdir. Piramitlerin üzerinde ağaçlar bulunması normaldir. Topraktan yapılan bu piramitlerde kendiliğinden ağaç yetişmesi mümkündür. Bu yapıların üzerinin, inşa edildikleri dönemde dahi ağaçlandırıldığı ayrıca bilinmektedir.
İddia: Oktan Keleş tarafından büyük piramidin içine girilmiştir. Piramidin içinde bir heykel bulunmuştur. Çinli rehber bu heykelin "Oğuz Kağan'ın temsili sureti" olduğunu söylemiştir.
Gerçek: Oktan Keleş'in gazetelere, televizyonlara konu olan hayali gezisi, ilginç bir roman konusu olabilir. Amerikan filmlerindeki karakterleri andıran yaşlı ve tedirgin Çinli rehberin Oğuz Kağan'ın portresinden bahsetmesi ancak gülünç bulunabilir. Oğuz Kağan tarihi bir kişilik değildir, efsanevi bir kişiliktir. Oğuz Kağan'ın temsil ettiği düşünülen -ki biz buna da katılmıyoruz- Mete Han'ın (Gerçek adının Bagatur veya Börü Tonga olduğu gibi iddialar mevcuttur.) resminin Wu-Ti'nin anıt mezarında ne aradığı sorusu açıklanmaya muhtaçtır. Hiçbir tarihçi ve arkeolog tarafından bilinmeyen bu bilginin ihtiyar Çinli rehber tarafından ne şekilde öğrenildiği ise ayrıca merak konusudur. Elbette ihtiyar Çinli 2200 yaşında ise bu sualimizden vazgeçebiliriz.
EK: 1- Beyaz Piramit olarak adlandırılan yapının Xian bölgesinde bulunduğuna dair veri için özel bir kaynağa ihtiyaç yoktur. Bu bilgiye Google Earth programı ile kolayca ulaşılabilir.
Koordinatlar: 34.3380854°N 108.569684°E
2- Piramidin yüksekliğine ilişkin olarak:
http://www.china.org.cn/english/features/atam/115108.htm
3- Piramidin ziyarete kapalı olmadığı iddiamıza ilişkin olarak:
http://www.travelchinaguide.com/attraction/shaanxi/xian/maoling.htm
4- Xian bölgesinin Han döneminde ve pek çok dönemde Çin'in merkezi olduğuna ilişkin hangi kaynağı sunacağımızı bilemiyoruz. Bu dönemlerin tarihini anlatan herhangi bir akademik esere başvurabilirsiniz. Kolaylık olması açısından,
http://books.google.com/books?id=HzhCAAAAIAAJ&printsec=frontcover&hl=tr#v=onepage&q&f=false adresinde "Ch'ang-an" araması yapılabilir.
Çin'de Türklerin yaşadığı bölge Doğu Türkistan (Xin Jiang) bölgesidir. Beyaz piramitlerin "Türk bölgesi"nde olduğunu okuyunca ben de bunlar Doğu Türkistan'da sanmıştım. Şimdi yazınız sayesinde Xian bölgesinde olduğunu öğrentim.
Her şey bir yana, Çin Seddi'nin berisi geleneksel Türk-Moğol bölgesidir, ötesi ise geleneksek Çin toprağıdır. Xian da Çin Seddi'nin binlerce kilometre içerisinde kalıyor.