Ortaylı'nın Oğuz-Öküz İlişkisi Hakkındaki İddiası ve Oğuz Adının Anlamı
Gönderen Açuk Bitig , 11 Nisan 2012 Çarşamba 05:15
"Oğuz" adının anlamı konusunda literatürde birçok çalışma bulunabilir. Biz bu yazıyı İlber Ortaylı'nın Oğuz adının öküz kelimesinden geldiği yönündeki iddiasını değerlendirmek için kaleme alıyoruz.
İlk olarak belirtmek gerekir ki, Oğuz adının kullanıldığı dönemde "öküz" kelimesi de aynen kullanımda idi.
Doğru olsa idi dahi sözcüklerin Arap alfabesindeki yazılışı bakımından değil, ses olayları bakımından değerlendirilmesi gerekirdi. Türkçede kural olarak sert sessiz ile (k) biten sözcüğe ünlü ile (u) başlayan bir ek geldiğinde sert sessizin yumuşayacağı (ve /ğ/ olacağı) açıktır. Bu nedenle "ok" sözcüğünün de "Oğuz" hâline gelmesi, Türkçedeki ses değişimleri bakımından sıradan bir durumdur.
Ok, eski Türkçede bir insan topluluğunu işaret eder, kabile anlamına gelir. Eski Türkçedeki çoğul eklerinden biri de -z ekidir. Bu ek ve bu sözcük bir araya geldiğinde ortaya ok-u-z = Oğuz adı çıkar. Bu adın anlamı "kabileler" yahut "boylar" olarak verilebilir.
Bu görüşümüzü (Elbette bu görüşün bize ait olmadığını, Ligeti'den Gumilyov'a birçok âlim tarafından daha önce dile getirildiğini hatırlatalım.1) destekleyen bir veri de, Oğuz adının yalnızca bir özel isim olarak kullanılmadığı durumlardır.2
Misalen, Oğuzlarla doğrudan bir bağlantısı bulunmayan Dokuz Oğuz (Tokuz Oguz) kavminin adı, "dokuz boy" anlamına gelmektedir. Dokuz Oğuzlar gerçekten de dokuz kavmin (P'u-ku, Hun, Bayırku, Tonra, Ssu-chie, Ch'i-pi, A-pu-sse, Ku-lun-wu-ku, Ediz) bir araya gelmesinden oluşmakta idi.3
Bütün bunlar bir arada değerlendirildiğinde, "oğuz" sözcüğünün "ok" sözcüğünden türediği anlaşılmaktadır. Literatürde en fazla kabul gören görüş de budur. Buna mukabil, bu sözcüğü "öküz"le ilişkilendirmek için elimizde yeterli veri bulunmamaktadır. Bu nedenle, hocamız İlber Ortaylı'nın ve Sayın Murat Bardakçı'nın görüşüne maalesef iştirak edemiyoruz.
__________________________________
1 KARADOĞAN, Ahmet, "Köktürk Yazıtları’ndaki 'Türük oġuz begleri bodun eşidiñ' ve 'Oġuzı yeme tarkınç ol temiş' Cümlelerin-de Geçen oġuz Kelimesi Üzerine", Bilig, Sayı: 37
2 KARADOĞAN, Ahmet, a.g.e.
3 TAŞAĞIL, Ahmet, Çin Kaynaklarına Göre Eski Türk Boyları, Ankara 2004, syf. 113
Elimizdeki bulguları,tarihsel olarak değerlendirirsek oğuz adının öküz'den önce tarih sahnesine çıktığını görürüz.Öküz sözcüğü, ölmüş bir Hint-Avrupa dili olan Toharca’dan alınmıştır(Mirşanist tarihi bir kenara koyarsak).
Oğuz adı Ok-lar yani boylar anlamına gelmez mi "uz" eki zaten çoğul ekidir.