Mirşanist Tarih 5 - Beyaz Piramit

Gönderen Açuk Bitig , 12 Mart 2011 Cumartesi 17:30

Türkiye'de Kazım Mirşan tarafından meşhur edilen, daha sonra Oktan Keleş'in de üzerinde saha araştırması yaptığı iddia edilen Çin piramitleri (Çin'deki Türk piramitleri, Beyaz Piramit vb. şekillerde de adlandırılıyor.) tarihten mite geçiş gibi ters bir diyalektik izleyen Türk halkının büyük ilgisini çekti. Televizyon kanallarında uzun uzun tartışılan konu, ilgilenenler için aslında o kadar büyük bir gizem değil. Fakat pek az kimsenin işin doğrusunu söylediğini, forumlarda, çeşitli internet sitelerinde yanlış bilgilerin süratle yayıldığını, Wikipedia gibi çok ziyaretçisi olan sitelerde dahi konunun yanlış aktarıldığını düşünerek, bazı harcıâlem bilgileri buraya kaydetmek istedik.


İddia: Çin'de bazı piramitler bulunmaktadır.

Gerçek: Doğruluk payı en yüksek iddia budur. Çin'de, klasik anlamda piramitler değilse de, piramide benzer bazı yapılar bulunmaktadır.

İddia: Piramitler Türkler tarafından inşa edilmiştir.

Gerçek: Bu piramitler Türkler tarafından inşa edilmemiştir. Piramide benzer bu yapılar Çin'deki Han hanedanı döneminde inşa edilen anıt mezarlardır. Meşhur Beyaz Piramit, aslında Çin imparatoru Wu-Ti'nin anıt mezarıdır. Wu-Ti ('Ti', imparator anlamına gelmektedir ve 'Di' olarak okunur.) Çin'in en meşhur imparatorlarından biridir ve Çin tarihinde önemli bir yere sahiptir. Han hanedanının kökeni hakkındaki belirsizlikleri göz ardı edersek, Wu-Ti'nin Türk olmadığını kesinlikle söyleyebiliriz.

İddia: Piramitler Mısır piramitlerinden daha eskidir.

Gerçek: Wu-Ti, M.Ö. 141 yılında doğmuştur. Piramidin yapımı M.Ö. 2. yy'da başlamıştır. Mısır piramitleri ise bundan yaklaşık 2500 yıl önce inşa edilmiştir.

İddia: Büyük piramit yaklaşık 300 metre yükseliğindedir.

Gerçek: Wu-Ti'nin anıt mezarının yüksekliği yaklaşık 46 metredir.


İddia: Piramitler Çin'de, eskiden Türk bölgesi olan bir bölgede bulunmaktadır.

Gerçek: Piramitler Çin'in Xian bölgesinde bulunmaktadır. Bölge eskiden beri Çinlilerce iskân olunmuştur ve birçok Çin hanedanının merkezidir. Xian'ın Türk bölgesi olduğunu iddia etmek, Ötüken'in Çin bölgesi olduğunu iddia etmek gibidir.

İddia: Piramitlerin bulunduğu bölge yasak bölge ilan edilmiştir.

Gerçek: Piramitlerin bulunduğu bölge yasak bir bölge değildir. Seyahat acentelerinin verdiği bilgiye göre Wu-Ti'nin anıt mezarına otobüsle ulaşmak mümkündür ve piramit yaz sezonunda 07.00-19.00, kış sezonunda ise 08.00-18.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık bulunmaktadır.

İddia: Piramitlerin üzeri toprakla örtülmekte ve ağaçlandırılmaktadır.

Gerçek: Piramitlerin üzeri toprakla örtülmemektedir. Piramitler zaten toprak yığma usulü ile inşa edilmişlerdir. Piramitlerin üzerinde ağaçlar bulunması normaldir. Topraktan yapılan bu piramitlerde kendiliğinden ağaç yetişmesi mümkündür. Bu yapıların üzerinin, inşa edildikleri dönemde dahi ağaçlandırıldığı ayrıca bilinmektedir.

İddia: Oktan Keleş tarafından büyük piramidin içine girilmiştir. Piramidin içinde bir heykel bulunmuştur. Çinli rehber bu heykelin "Oğuz Kağan'ın temsili sureti" olduğunu söylemiştir.

Gerçek: Oktan Keleş'in gazetelere, televizyonlara konu olan hayali gezisi, ilginç bir roman konusu olabilir. Amerikan filmlerindeki karakterleri andıran yaşlı ve tedirgin Çinli rehberin Oğuz Kağan'ın portresinden bahsetmesi ancak gülünç bulunabilir. Oğuz Kağan tarihi bir kişilik değildir, efsanevi bir kişiliktir. Oğuz Kağan'ın temsil ettiği düşünülen -ki biz buna da katılmıyoruz- Mete Han'ın (Gerçek adının Bagatur veya Börü Tonga olduğu gibi iddialar mevcuttur.) resminin Wu-Ti'nin anıt mezarında ne aradığı sorusu açıklanmaya muhtaçtır. Hiçbir tarihçi ve arkeolog tarafından bilinmeyen bu bilginin ihtiyar Çinli rehber tarafından ne şekilde öğrenildiği ise ayrıca merak konusudur. Elbette ihtiyar Çinli 2200 yaşında ise bu sualimizden vazgeçebiliriz.

EK:  1- Beyaz Piramit olarak adlandırılan yapının Xian bölgesinde bulunduğuna dair veri için özel bir kaynağa ihtiyaç yoktur. Bu bilgiye Google Earth programı ile kolayca ulaşılabilir.

Koordinatlar: 34.3380854°N 108.569684°E

2- Piramidin yüksekliğine ilişkin olarak: http://www.china.org.cn/english/features/atam/115108.htm

3- Piramidin ziyarete kapalı olmadığı iddiamıza ilişkin olarak: http://www.travelchinaguide.com/attraction/shaanxi/xian/maoling.htm

4- Xian bölgesinin Han döneminde ve pek çok dönemde Çin'in merkezi olduğuna ilişkin hangi kaynağı sunacağımızı bilemiyoruz. Bu dönemlerin tarihini anlatan herhangi bir akademik esere başvurabilirsiniz. Kolaylık olması açısından, http://books.google.com/books?id=HzhCAAAAIAAJ&printsec=frontcover&hl=tr#v=onepage&q&f=false adresinde "Ch'ang-an" araması yapılabilir.

45 Response to "Mirşanist Tarih 5 - Beyaz Piramit"

Bvray Says:

Çin'de Türklerin yaşadığı bölge Doğu Türkistan (Xin Jiang) bölgesidir. Beyaz piramitlerin "Türk bölgesi"nde olduğunu okuyunca ben de bunlar Doğu Türkistan'da sanmıştım. Şimdi yazınız sayesinde Xian bölgesinde olduğunu öğrentim.

Her şey bir yana, Çin Seddi'nin berisi geleneksel Türk-Moğol bölgesidir, ötesi ise geleneksek Çin toprağıdır. Xian da Çin Seddi'nin binlerce kilometre içerisinde kalıyor.

Adsız Says:

Verdiğiniz bilgiler tamamı ile hatalı. Kaynak sizmisiniz yoksa bir kaynağınız var mı bilmiyorum ama bu bilgiler küllüm yalandır. Bahsi geçen Han hanedanlığına ait piramitler Xian da değildir. Bunlar gerçekten Çin imparatorları tarafından "yapılmaya çalışılan" piramitlerdir. Hatta bir iki tane dışında yapılamamıştır ve hazır dağların içine mezarlar yapılmaya başlanmıştır. Ama Xian daki piramitler binlerce sene evveline ait Türk piramitleridir. O zamanlar Çin zaten o bölgede bile bulunmayan bir kavim dir. Türkler sayesinde medeniyete kavuşmuş, ilerlemişler ve devlet teşkilatı oluşmuştur. Hatta Çin in bu konu üzerine belgeseli de vardır. Sadece kendi gösterdiği piramitlerde çekim olacağı ve Xian a uğranmanmaması anlaşmasıyla bu belgesel çekim yaptırılmıştır. Daha çok daha fazlası var. Bu konu üzerine yeterli bilgi sahibi olmadan sözde soru cevap yapmışsınız birde.

Açuk Bitig Says:

Eleştiriniz için teşekkür ederim. Fakat maalesef söyledikleriniz geçerli değil.

Wu-ti'nin anıt mezarı Xian'dadır. Hatta ekonomik durumunuz imkân sağlıyorsa gidip görmeniz mümkündür. Yazdığımız üzere, seyahat acenteleri bölgeye ulaşmanızı sağlıyor.

Xian, Han hanedanının merkezidir. Daha birçok hanedanın merkezidir. Xian'da binlerce yıl önce Türk bulamazsınız. Xian, tarihi Çin'in en önemli, en merkezi bölgesidir.

Bu konuda kaynak arıyorsanız, en temel ve genel kaynakları kullanabilirsiniz. Daha fazla ayrıntı istiyorsanız, Ayşe Onat tarafından çevrilen Han monografisi işinize yarayabilir.

Adsız Says:

Kaynak gösterseydiniz keşke bir de..

Açuk Bitig Says:

Açuk Bitig akademik yayın yapmadığı için yasal zorunluluklar dışında genellikle kaynak bildirmiyoruz. Fakat talep varsa elbette karşılarız.

Bu nedenle, bu yazı düzenlenerek ilgili konulara ilişkin kaynaklar eklenecektir. Keyifli okumalar...

Adsız Says:

Kaynak bildirmemek için ne gibi yasal zorunluluklar var ? Bence kaynak belirmenizde fayda var.

Açuk Bitig Says:

Kaynak bildirmemek için yasal zorunluluk yoktur. Kaynak bildirmek için yasal zorunlulukların olduğu ve olmadığı durumlar vardır. Akademik olmayan yayınlarda yasal zorunluluklar haricinde kaynak bildirmemek, okunurluk açısından, adettendir.

Akademik üslupla yazdığımız yazılarda ise zaten kaynakça sunuyoruz. Diğer yazılarda kaynakça sunmak konusundaki önerinizi de dikkate aldık.

Saygılar.

Adsız Says:

xian bölgesinde Türk hakimiyetinin hiç olmadığını yazmışsınız, tarihi tekrar bi inceleyin bence 1700 lü yıllardan sonra çinliler orada yaşamaya başladı...

Adsız Says:

kaldı ki sizin dedikleriniz doğruysa çin bunu tüm dünyaya gururla duyururdu...

Açuk Bitig Says:

Çinlilerin Xian'da 1700'lerden sonra yaşamaya başladığını neye dayanarak iddia ettiğinizi bilmiyorum. Belki Ch'ing Ch'ao (Mançu) hanedanının 1700'lerde Doğu Türkistan'ı işgalini hatrınıza getirmişsinizdir. Fakat Xian Doğu Türkistan'da değil, Çin'in merkezinde yer alıyor.

Çin'i birleştiren Ch'in Shih Huang-ti'nin başkenti Xianyang'da, yani Xian bölgesinde idi. Bu hanedanın kuruluşu ise 1700'lerden çok öncesine, M.Ö. 221 yılına tarihlenmiş durumda. Akademik kaynaklara gerek yok, herhangi bir ansiklopediden bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

Çin bunu zaten dünyaya duyurmuş durumda. Örneğin, UNESCO tarafından "Dünya Kültür Mirasları Listesi"ne alınan meşhur Terracotta Ordusu, Çin'deki bu piramit biçimli yapıların birinin çok yakınında yer alıyor. Terracotta Ordusu'nu görmeye giden herkes, sanıyorum ki yalnızca 2 km uzakta bulunan Ch'in Shih Huang-ti'nin anıt mezarını da (Mirşan'ın görüşüne göre Çin'deki gizlenen Türk piramitlerinden biri) ziyaret ediyordur.

Adsız Says:

KARABÖRÜKLÜ:


eğer yasak bölge değilse neden insanlar o bölge

hakkında doğru düzgün bilgiler veremiyor, araştırma

yapamıyor.Peki çinin iç bölgelerinde yaşayan salurları(sarı uygurlar)

nasıl açıklayacaksınız.oradaki türkler zaman içinde çinlileşmişlerdir.

işte salurlar onların asimile olmayanlarıdır.

zaten kazım mirşanın tespitlerinde çin medeniyetinin

öntürk medeniyetinden doğduğu kanıtlanmıştır.

Açuk Bitig Says:

Şöyle açıklayacağız: Sarı Uygurların ortaya çıkışı ve Çin içlerine yerleşmeleri bu piramidin yapılmasından asırlar sonrasına denk gelir.

Neden bölgede araştırma yapılamadığına dair sorunuzu da şöyle yanıtlayacağız: Yapılabiliyor. Bakınız, yukarıda bölgeye otobüs seferi düzenleyen seyahat acentelerinin bağlantısını da verdik, arzu ederseniz siz de bölgeye gidebilirsiniz.

Çin medeniyetinin kökenlerinde etkisi bulunan bazı mühim unsurların Türklerin ataları ile irtibatını kurmak mümkün olabilir. Fakat bu ayrı bir konudur. Netice itibariyle bu anıt mezarı inşa edenler Çince konuşan, Çin kültürünü taşıyan, Çin'i yöneten ve etnik aidiyetleri Çin'e bağlı olan insanlardı.

Umarız yardımcı olabilmişizdir.

Adsız Says:

Yorum ve yorumlara verilen cevapların okunması neden zor?

Açuk Bitig Says:

Yorumlar konusunda tasarımdan kaynaklanan bir sorun olduğunun farkındayız. Eleştiriniz bize bunu tekrar hatırlattı. En kısa sürede düzelteceğiz. Teşekkür ederiz.

Adsız Says:

teşekkür ederim aydınlattığınız için

Açuk Bitig Says:

Niyetimiz aydınlatmak değil, Türk tarihyazımı eleştirilerine ufak bir katkıda bulunmaktır. Bundan ötesinin iddiasında değiliz.

İlginiz için biz teşekkür ederiz.

Adsız Says:

Benim eleştirim 'sual'i bırakıp 'soru'ya geçmeniz.

Açuk Bitig Says:

Eleştirinizin ne olduğunu tam olarak anlayamadık, kusura bakmayın. Eğer "sual" kelimesini kullanmamız ise, bizim bu konudaki tutumumuz açıktır: "Türkçeleşmiş Türkçedir."

"Sual" kelimesi de "soru" kelimesi de kullanılabilir. Bu, dilin zenginliğidir.

Esenlikle...

Adsız Says:

Bu öntürk saçmalıklarına gerçekten bilimlik bir dil ve üslupla gereken cevapları vererek olmayan bir tarih yaratma çabalarına karşın koyduğunuz için minnet bildiririm. Her konuda körü körüne bir inanma ihtiyacı içinde olan bu halkın böyle doğruları, gerçekleri gösteren yayınlara, sitelere, kişi ve kurumlara ihtiyacı çok büyük. Sağ olun, var olun!

TÜRKCOVERY Says:

Selam.
önTÜRK tarihi neden olmasinki TÜRK milletimizin gercek tarihi kac 10000 yillara dayandigini red edebilir.
TARIH TÜRKlerden baslar.
Eger gercek tarihi ögrenmek istiyorsaniz ortaasya TÜRK devletleri arsivlerini ziyaret ederse kusurlarinizi gidermis olursunuz.#
ATATÜRKMENBEY

Açuk Bitig Says:

Selamlar,

"Ön-Türk tarihi yoktur." demiyoruz. Anlatıldığı gibi değildir, diyoruz. Ön Türk tarihi elbette vardır.

Gerçek tarihi Türk devletlerinin arşivlerinden öğrenemeyiz. Zira, bahsettiğiniz bu devletlerin arşivleri yoktur. Türk tarihinin kaynaklarından bihaber olduğunuz ve sloganlardan ilham aldığınız anlaşılıyor. Bizim acizane tavsiyemiz, tarihte hoşunuza gidenleri değil, kaynakçalandırılanları kabul ediniz.

"Beyaz Piramit" hakkında eski Türk devletlerinin muhayyel arşivlerinde söylediğiniz gibi bilgiler yer alıyorsa, bir zahmet bunları bize bildiriniz. Kaynağa dayandırılan her görüşü tartışmaya değer buluruz. Fakat ortada ne o döneme ait bir Türk arşivi vardır ne de o arşivden çıkma bir belge.

Unknown Says:

ben Bu yazının pek dogru olmadıgını dusunuyorum.nedenı ıse turk soyundan gelen hanedanların çin i Yaklasık 1000 sene hakımıyetı altında tutmasıdır.Ve etkılesım olması normaldır.Onun bunun urunu yerıne ortak kultur urunu oldugunu dusunmekle bereber cınlılerın bır pramıd ınsa edıcek kulturlerının(dını neden veya sosyal olrk)bu turk kokenlı hanedanların etkısıyle Yapılmıs olabılecegı ıhtımalını aklımda guclendırmekte.
Bir dığer neden se Her topluma aıt oge baslanıldıgı andan ıtıbaren bır gelısme gosterrır bu pramıtler ıse hıc gostermemıs.baslamıs ve olece kalmıs.Yanı bızdekı camıı kulturune bakacak olursanızcok ayaklı ahsap camıı sıstemınden kubbelı az desteklı ınce duvarlı yapılara kadar bır gelısme ıcıne gırmıstır.Ve mısırda kı pramıdlerdede durum aynıdır.Bırde pramıd ınancı kısı veya ucbes ksı ıcın ınsaa edılır cınde ıse hanlar veya hanedanlar hızmetcı sıınden hızmetcısınn kopegıne kadar beraber defın edılmektedır.Buda turk kokenlı hanedanlar donemınde pramıdın bu bolgeye gelen sunı bır kultur oldugunu bana dusundurmektedır

Açuk Bitig Says:

Yorumlarınız ve katkılarınız için teşekkür ederiz.

Wu-ti Han hanedanındandır. Han hanedanının kökeninin ne olduğunu kesin olarak bilmiyoruz. Belki de söylediğiniz üzere, kuzeylidirler, Altaylıdırlar ve hatta Türklerle aynı soydandırlar. Fakat bu, bu yapıları Türk piramidi yapmaya yetmez. Bugünkü İngiliz hanedanının Cermen kökenli olmasının, bugün İngiltere'de yapılacak yapıları Alman yapısı yapmaya yetmediği gibi...

Çinliler gibi Türkler de kimi zaman hizmetçileri ve hatta atları ile birlikte gömülürler. Bu hususta Çinliler ve Türkler arasında bir fark olmadığından, bunu da bir veri olarak ele alamıyoruz.

Bu yapılar tümülüslerdir. Bu kültürün öncesi de sonrası da vardır. Dünyanın birçok yerinde böyle yapılara rastlanabilir. Bunların amacı zaten bir suni tepe oluşturmak olduğundan, gelişim göstermemeleri de normal kabul edilmelidir.

Bütün bunlardan öte, mantık yürütme yolu ile bir neticeye varmak, belge olmadığı takdirde tarih biliminin kabul ettiği bir yöntem değildir. Bu yapıların Türkler tarafından yapıldığını gösteren hiçbir tarihi vesika yoktur.

Genel olarak tümülüs inşa etme kültürünün Çin'e kuzeyden, Türklerden gelmiş olması ise mümkündür. Çinliler bu yapıları (kurganları, tümülüsleri) Türklerden görerek yapmış olabilirler. Bu, kültürel motiflerin toplumlar arasında el değiştirmesine bir örnek oluşturabilir. Ancak Çin'deki bu yapıları yine de "Türk piramitleri" yapmaya yetmez.

Yorumlarınız için tekrar teşekkür ederiz.

Unknown Says:

Oktan Keles'in gezisini hayali diyerek, bu kisinin Cin'e gitmedigini iddia ediyorsunuz, bu sizin ne cahilce bilgisizce davrandiginizin örnegidir, ayrica 100 lerce catvan (piramid) den söz ediliyor, siz bunlarin biri buda cinliler ile ilgili olan 2150 yillik piramitten söz ediyorsunuz, sanarsiniz geri kalan catvanlarin hepsi ayni dönemde yapildi bakin, ayrica 3800 yillik Kipcak Türklerine animsatan mumyanin cin bölgesinde isi ne bakin bide burasi yasak bölge degil diyorsunuz, bugüne bakıyorsunuz, düne değil, yillarca yasak bölge olan bu bölge neden simdi halka acik oldu?
Beyaz piramitleri, 2. Dünya savaşı sırasında Amerikalı pilot James Gaussan, Hindistan´dan Chungking´e erzak taşırken gördüğünü rapor etti. Kireçtaşından yapıldıklarını tahmin ettiğini söyledi. Böylece bu bölgedeki dev piramitleri tartışmaya açmış oldu. Alman araştırmacı yazar, Hartwig Hausdorf bölgeyi bizzat ziyaret etti. Birçok materyal ve bilgi topladı hatta birkaç fotoğraf elde etti. Ancak bu fotoğraflar birkaç tane ve uzaktan çekilmiş idi. Daha sonra, Çin yönetimi, bu bölgede araştırma yapmayı, hem yabancı araştırmacılara hem de kendi araştırmacılarına ve arkeologlarına yasakladı.
1954 yılında C-54 uçağından çekilen ilk fotoğraf Life Dergisi´nde yayınlandı. Hausdof bu piramitlerde, ön Türklere ait yazıtlar ve çok değişik mumyalar olduğunu söylese de delillendiremediği için bu bilgileri kuşkuyla karşılanmıştır.
Bir tv programına katılan eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın, "1984 yılında Çin´i ziyaret ettiğini, orada eski Mısır medeniyetinden daha ileri tekniklerle yapılmış mumyalar gördüğünü" ifade etmiştir.
Bu konuda araştırma yapmak isteyen bir çok araştırmacı ve arkeolog Çin hükümetine başvurmuş ama başvuruları geri çevrilmiştir. Zaman zaman buraya turist olarak giden araştırmacılar, piramitleri.
Ayrica acukbitig denen arkadas kendin ile celisiyorsun bakin, acikca söyle yaziyor
"Genel olarak tümülüs inşa etme kültürünün Çin'e kuzeyden, Türklerden gelmiş olması ise mümkündür. Çinliler bu yapıları (kurganları, tümülüsleri) Türklerden görerek yapmış olabilirler. Bu, kültürel motiflerin toplumlar arasında el değiştirmesine bir örnek oluşturabilir. Ancak Çin'deki bu yapıları yine de "Türk piramitleri" yapmaya yetmez." diye sözünü bitiriyor
Simdi Piramitler catvanlarin yapim amaci kurgan biciminde kullanmaktir, dolayisiyla cinliler Türklerden bu kurganlari görüp yapmasi icin bu kurgan catvanlarin Türklerce önceden dogal olarak yapilmasi gerekir, dolayisiyla biz catvanlarin hepsi Türk Kurganidir demiyoruz, en eski olanlari Türklerin yaptiklari Türk catvanlari(pramitleri) dir, Türklerden görüp cinlilerin yaptiklari catvanlar varsin cinlilerin olsun.

Adsız Says:

Mrhaba sitenizi tesadufen gordum.bundan 5 yil kadar once terracota ordusunu çin gezimde gormem nasip olmustu. Gezi planina piramitler dahil degildi zira acentemiz piramitler bolgesinin yasak bolge oldugunu yasak bolgenin de 2 km yaricapinda oldugu bilgisini paylasmislardi. O sirada bulundigumuz yer piramitlre 5 km mesafedeydik sadece uzaktan gormekle yetindik. Umarim faydali olmusumdur

Açuk Bitig Says:

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Seyahat acentelerinden edindiğimiz bilgi Wu-ti'nin anıtmezarının ziyarete açık olduğunu gösteriyor. Belki Terracota ordusunun yanında yer alan piramit biçimli yapı (Ch'in-Shih-Huang-ti'nin anıtmezarı) ziyarete kapalıdır diyebilirdik fakat o bölgede de turistlerin ziyareti sırasında çekilmiş fotoğraflar aksini gösteriyor. Ancak bölgede fazla sayıda tümülüs var, muhtemelen bunların bir kısmı yasak bölgede yer alıyordur, size verilen bilgi de bununla ilgilidir, diye düşünmekteyiz.

karga Says:

ağaçlar kendiliğinden, sıra sıra, ip gibi mi çıkmış topraktan. Çok Komiksin resmen dikilmiş onlar.

Açuk Bitig Says:

"Bu yapıların üzerinin, inşa edildikleri dönemde dahi ağaçlandırıldığı ayrıca bilinmektedir." cümlemiz ile bu yapılarda ağaçlandırma yapıldığını zaten söyledik. Sebebin de erozyon sebebiyle tümülüslerin yok olmasını engellemek olduğunu kolaylıkla anlayabiliriz zira tümülüsler topraktan yapılmıştır.

karga Says:

http://www.youtube.com/watch?v=G8mD-MiChng

Bence Cengiz Hocayı takip edelim. Bilimsel sonuçlar görebiliriz.

Kaan Says:

Çinde, Xian'da oturan bir arkadaşım açıkça Piramitlerin ziyaretlerinin yasak olduğundan bahsediyor. Güneş Akdoğan'ın söylediği gibi, yıllarca yasaklanmış bir piramit bölgesi birden Çin'e ait olmaya başlıyorsa, burada bir bit yeniği olduğunu düşünmeniz gerekirdi. Ayrıca detaylı bir araştırma sonucu, Han halkının eski iskan bölgesinin şu ankinden güneyde olduğunu göreceğinizden eminim.

metin bayram Says:

Sayfa yöneticisi neredeyse iki yıldır son iki yorumcuya cevap vermiyorsa her şey ortaya çıkmış demektir.türk düşmanlığı kaynaklı yazıldığı ortada

metin bayram Says:

Onaylanacağını pek sanmıyorum zira kötü niyetli olduğunuz açık

ilkay1971 Says:

çin seddi çok daha sonra yapılmıştır ve bir dönem çinliler türklerin egemeni altında bir dönem tersi olmuştur bilip bilmeden yanıltmayın miletti

Açuk Bitig Says:

Sayın Metin Bayram,

Senelerdir blogla doğru düzgün ilgilenemiyoruz. Esasında, böyle bir zorunluluğumuz da yok. Yorumlarınızı elbette yayımlarız. Lakin biz tarihi iyi veya kötü niyetle değil, belge ve bulgularla yazmaktan yanayız.

Açuk Bitig Says:

Sayın ilkay1971, yazıda Çin seddinin bahsi geçmediği için neden bahsettiğinizi anlayamadık. Çinlilerin Türklere, Türklerin Çinlilere hükmettiği dönemler olduğu doğrudur. Bunu neden bir itiraz olarak sunduğunuzu da, aynı şekilde, maalesef anlayamadık.

Açuk Bitig Says:

Sayın Bilge Kaan Kezer,

Kabul ettiğimiz ve yerleşik tarih metodolojisi tarihi kaynakların tenkidi ile ilmi neticelere varmak amacı gütmektedir. Kaynaklardan değil, sizin tabirinizle "bit yeniği" arayarak yapılan bilimsel çalışma metotlarından haberdar değiliz. Öte yandan, Han halkının yerleşim bölgesi tarihte bugünkünden daha güneydedir, doğrudur. Bugün Çin, İç Moğolistan bölgesini dahi kapsamakta. Fakat Xian bölgesi en eski metinlerde dahi Han halkının yerleşim bölgesidir, hatta tarihi Çin'in merkezidir.

Arkadaşınızdan duyduğunuz bilgiye karşılık, size "piramitlere" günlük tur düzenleyen firmalardan bahsediyoruz. Takdir okuyucularındır.

Açuk Bitig Says:

Sayın Güneş Akdoğan,

4-5 bin yıllık piramitlerden bahseden kaynakları bizimle paylaşırsanız, biz de memnuniyetle bu bilgileri okuyucularımızla paylaşırız. Ancak bunu soyut ifadelerle yapmamız mümkün değildir. Yayımlanmaya değer tarihi kaynaklarınızı öğrenmeye talibiz. Verdiğiniz bağlantılar ise, "Beyaz Piramit"in Çinliler tarafından yapıldığını ve imparatorun mezarı olduğunu kabul ediyor.

Adsız Says:

"gerçek" demek yerine, "bizim görüşümüz" deseydiniz keşke...

Unknown Says:

Burda admin bu piramitler yok demiyor bilmem farkettinizmi. Türkler tarafından yapılıp yapılmadığı bir sipükülasyondur diyor.
belirliliği net olmayan şey..
Çinin bu piramitlerin üstünü örttüğü bir gerçek zira bu piramitler beyaz piramitler olup 1957de 2.dünya savaşı sonrası fotoğrafı çekilmiş olup beyaz olduğu net bir şekilde görülmekte.
ama bu piramitlerden birisi Huang-ti Anıtı dır ve bu anıt çin'nin ilk feodal imparatoru olarak nitelendirilen Qin Shi Huang dır.
Çin seddini yapan kişi.
https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87in_%C5%9Ei_Huang
https://tr.wikipedia.org/wiki/Toprak_Askerler Bakınız mumya ejder imparatoru.. :D

Unknown Says:

Yanlız adminim şuda bir gerçek bulunan mumyalar içersinde TÜRKLERE ait mumyalarda var ve çin bu mumyaları sergilemiyor..
kroran güzelini araştırın.. 3.000 yıllık Uygur Türklerine ait olduğu söylenen Uygur Türklerinin atası olduğu söylenen mumya.
Çin gerek bu mumyanın Türklere ait olduğunu red ediyor nede bu mezarların piramitlerin Türklere ait olduğunu red ediyor. Kendilerinin olduğunuda kabul etmiş değiller.
Bunlar soru işareti... Belki bilerek yapıyorlar bilinmez.. :d ama şu bir gerçek o piramitlerden en az 1 tanesi kireç kadar beyaz olup daha sonradan üstü toprakla örtülmüştür ve yukarda yazdığım shuang ve sizin yazdığınız wu ti hariç olarak bu piramitler çinliler tarafından yapılmıştır demiyorlar..
Aynı zamanda şuda bir gerçektir ki yukarda adı geçen wu ti ve han hanedanı ve ondan önceki benim belirttiğim qin hanedanından Qin Shi Huang -Çin Şi Huang- dan öncesinde Zhou Hanedanı vardı ve bu hanedanlık ve imparatorları Türk kökenlidir.. buda buraya not edilmesi gereken bir gerçektir..

Unknown Says:

Bugün Çinliler e Uygurlar kitay derler,han cinlisi derler,Kitay,hitay bilindiği gibi bir Türk devletinin ismidir,çini 1000 lerce yıl yonwtmislerdir,
Çinliler çok muhafazakar ve tarihlerine bağlıdır.kendilerini yönetmeye gelen ve hakim olan Türkleri bile cinlilestirmislerdir.
Gelelim piramitlere ,Çin'lilerde kurgan ve piramit kültürü yoktur.yazili kayıtları da bir cin hükümdarı tarafından yakılmıştır.cin bu piramitleri hep saklamıştır.cinliler eskiden yani piramitlerin yapıldığı dönemde daha güneyde yaşıyorlardı.piramitlerin içinde bulunan materyaller ve mumyalar Türklere aittir.cin golan güzeli mumyasini 2011 den sonra sergilemekten vazgeçmiştir.golan güzeline Çinli diyene helal olsun.
Piramitlerin toprak olduğu koca bir yalandır.toprak olsa bu güne kadar çoktan dağılır,piramit şeklinde duramazdı.
Çin herşeyi saklamaktadır.piramitler Türk uygarlığına aittir,,,selamlar

Larendem Says:

Çok komiksiniz Han ve han hanedanlığını biraz araştır karşına neler çıkacak bırakın bu inkar politikasını han hanedanları gibi bir çok Türk boyu çin li lerin oyunu ile asimile olmuş çin kalleş ve korkaktır Türk boylarını bir birine kırdırmıştır.

Adsız Says:

supheci biri olarak bolgede arkeolojik kazi yapilmadigi surece iki tarafinda idiasi mumkun olabilir. Burda sorulmasi gereken soru hakkinda bu kadar spekulasyon donen bir tumulustr veya piramitte siz ne diye adlandiriyorsaniz, cin hukumetinin neden arkeolojik kazi yapmadigidir. Bu soruya da yine iki gorus farkli cevap verecektir. Cin hanedanin anit mezari diyeneler Cin hukumetinin eski hukumdarlarina olan saygilarindan yapmadigini. Turklere ait diyenlerde Cin hukumetinin Turklere ait oldugu ortaya cikmasin diye yapmadigini. Gordugunuz gibi fiziksel kaniti saglayabilecek tek taraf Cin hukumeti. Onlar bir adim atmadigi surece iki tarafin gorusude olasiligini koruyor. Yani tartismaniz anlamsiz...

Larendem Says:

İlginç kendince konuyu yalanlamışsınız olabilir hisiyatınıza vereyim.

Tek soru Han lar diğer bir deyimle Han hanedanı kimler ve ya Aşina lar kimler.

Adsız Says:

Nice post thank you Ian

Yorum Gönder