Miladi Takvimden Türk Takvimine Çevirme Hesabı

Gönderen Açuk Bitig , 28 Aralık 2010 Salı 02:33

Meraklısı için basit hesap:

Miladi bir yılın Türk takviminde karşılığını bulmak istiyorsanız, miladi yıla dokuz ekleyin, bulduğunuz sayıyı on ikiye bölün. Bölme işleminin kalanı:

1 ise sıçan yılı,
2 ise öküz yılı,
3 ise pars yılı
4 ise tavşan yılı,
5 ise ejder yılı,
6 ise yılan yılı,
7 ise at yılı,
8 ise koyun yılı,
9 ise maymun yılı,
10 ise tavuk yılı,
11 ise köpek yılı,
0 ise, domuz yılı

çevirmek istediğiniz miladi yılın karşılığıdır.

Bir örnek: 2011 + 9 = 2020. 2020/12 işleminden kalan = 4. Şu hâlde, 2011 yılı, tavşan yılıdır.

Unutmamak gerekir ki Türk takviminin ilk günü 1 Ocak değildir. Bir görüşe göre 21 Mart, bir görüşe göre ise 21 Ocak'tan sonraki ilk hilal, yeni yılın başlangıcı olacaktır. Bu yüzden, yapacağınız bu hesap sizi kesin sonuca götürmeyebilir. Zira, aynı miladi yıl içerisinde Türk takvimine ait birden fazla yıldan günler bulunacaktır. Ancak ağırlıklı hesap, yukarıda verdiğimiz şekilde yapılabilir.

Gün hesabı için, 1 Ocak'tan sonra, 21 Mart'tan yahut 21 Ocak'tan sonraki ilk hilalden önce gelen günleri yukarıdaki hesapla bulduğunuz yıldan bir önceki yıla ait sayabilirsiniz.

Buna da 15 Ocak 2011 için bir örnek verelim:

2011 + 9 = 2020. 2020/12 işleminden kalan 4. Buna göre 2011 yılı tavşan yılıdır. Karşılığını aradığımız gün, Türk takviminin yıl başından öncesine denk geldiği için bir önceki yılı kabul edersek; 15 Ocak 2011 tarihi, Türk takvimine göre pars yılına karşılık gelecektir.

EK: "Uğraşı" rumuzlu blogger kullanıcısının yazdığı ve bize ilettiği bir faydalı program aracılığı ile de miladi yıldan Türk yılına çevirme işlemi yapılabilir. Programı http://goo.gl/cJZRO adresinde bulabilirsiniz.


12 Response to "Miladi Takvimden Türk Takvimine Çevirme Hesabı"

Adsız Says:

Selamlar andam. Tanrı kut versin.

ACaba 12 haybvanlı Türk takvinminin çin takvimi ile ne kadar bağlantısı vardır? Bu konua ne kadar bilgimiz vardır?

Açuk Bitig Says:

Selamlar,

12 hayvanlı takvim hem Türkler hem Çinliler tarafından kullanılır ve Türklerin kullandığı biçimi ile Çinlilerin kullandığı biçimi arasında mühim bir fark yoktur. Takvimin kökeni hakkındaki tartışmalar bir nihayete ulaşmış değil. Ancak Chavannes bunun Türklerden Çinlilere geçtiğini düşünüyor.

Yakında 12 hayvanlı takvim hakkında bilgi veren bir yazı yazıp yayımlarsak herhâlde konu daha iyi anlaşılacaktır.

Adsız Says:

iyi günler!
bu yıllara verilen anlamlara dair birşeyler paylaşırsanız sevinirim.

Açuk Bitig Says:

Memnuniyetle paylaşırız, ilginiz için teşekkürler.

Burçin Aydoğdu Says:

Miladi takvim yılına 9 ekleyip 12'ye bölüp kalan sayıyı ele almak yerine naçizane bulduğum şu yöntem biraz daha pratik olabilir:

1- Miladi takvim yılı doğrudan 12'ye bölünür.
2- Bölme işleminin kalanı:

1 ise tavuk yılı,
2 ise köpek yılı,
3 ise domuz yılı,
4 ise sıçan yılı,
5 ise öküz yılı,
6 ise pars yılı
7 ise tavşan yılı,
8 ise ejder yılı,
9 ise yılan yılı,
10 ise at yılı,
11 ise koyun yılı,
0 ise maymun yılıdır.

Sağlama yapalım: 2011/12'nin kalanı 7'dir. Yani tavşan yılı.

Açuk Bitig Says:

Bizimki biraz Nasreddin Hoca'lık oldu. Verdiğiniz hesap daha basittir ve tabii uygulanabilir. Bizimki yılları sıraya koyuyor ama vardığımız netice aynı.

Uğraşı Says:

Kendi Yaptığım 12 Hayvanlı Türk Takvimi Çevirici Yazılımı; İndirebilir Ve Miladi Her Yılı Türk Takvimine Kendiliğinden Çevirebilrisiniz 12HHT (1.8MB): http://www.turkcuturanci.com/dosya/12hayvanliturktakvimi.rar

(Bağlantı Çalışmazsa İnternette De Yazılımı Bulabilirsiniz)

Açuk Bitig Says:

Ürettiğiniz programı denedik ve doğru çalıştığını gördük. Elinize sağlık.

Programın bulunduğu bağlantıyı yorumunuzda yazmışsınız. Biz arzu edenlerin daha rahat ulaşması için yazımızın altına da ekliyoruz.

Teşekkürler.

Adsız Says:

Peki iki ejder yılı arasındaki fark nasıl giderilmektedir? Çünkü 12 yılda 1 kez takvim aynı tarihe dönmektedir. Bu durumda yıllar üçüncü ejder yılı ya da beşinci tavşan yılı gibi sıraya mı konmaktadır?

farukoloji Says:

bende sonuç 166 çıkıyor şimdi bu hangisine denk geliyor. 1986+9=1995/12=166,25

Açuk Bitig Says:

Bölme işleminin sonucuna değil, kalanına bakmak gerekiyor. 1995/12 işleminde kalan 3 olduğundan 1986 yılı (yılbaşı sonrası) Pars yılına isabet etmektedir.

Adsız Says:

Selam üzerinize olsun ! 2017 hangi hayvan ismiyle buluşacak ve ayrıca,bu değişik karakterli hayvanların yıllar üzerinde anlamı nedir ? Savaş,Barış, Bolluk,Kıtlık ve sair olayları mı simgeliyor acaba ? Bu konuda bilgi verebilirseniz çok memnun oluruz.Çünkü küçükken Rahmetli babamdan duymuştum:- Bu sene Sıçan yılı Tarım pek bol olmayacak demişti.İlk okul bile okuyamayan ,okuma yazmayı Askerde öğrenen kişi bunları kendi büyüklerinden,onlarda daha öncekilerden duymuş olmalı.Böylece kulaktan kulağa ulaşıp gelmiş.Mutlu olun mutlu kalın.
Zekeriya müezzinoğlu-Samsun-Bafra

Yorum Gönder